Skip to main content
Skip table of contents

Huidige architectuur

Rollenmodel

Het onderstaande diagram toont de rollen die vanuit de MedMij Core in de verschillende onderwerpen gebruikt worden. De rollen staan uitgewerkt in drie lagen van een Enterprise Architectuur, namelijk Business, Application en Technologie. De rollen in het MedMij Afsprakenstelsel zijn bij elkaar horende setjes verantwoordelijkheden. De rollen kunnen, over de lagen heen, aan elkaar gekoppeld zijn. Een rol gaat gepaard met één of meerdere onderliggende rollen.

Dat wil zeggen dat een rol in het algemeen wordt ingevuld met één of meer verbonden onderliggende rollen, al-dan-niet op een onderliggende laag. De rolbindingen vormen zo de ruggengraat van de architectuur van het MedMij Afsprakenstelsel.

image-20240726-150425.png

In de bovenstaande plaat is allereerst de huisstijl van MedMij aangehouden, zodat

  • oranje staat voor het Persoonsdomein;

  • blauw staat voor het aanbiedersdomein en

  • groen staat voor het MedMij-domein en de MedMij algemene elementen.

De grijze kleur staat voor externe rollen waarvan het MedMij Afsprakenstelsel gebruik maakt.

De verticale lijnen in de architectuur leggen de relatie tussen rollen. De relaties leggen de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van verantwoordelijkheden bij de hogere rol.

Gevensuitwisseling

Voor gegevensuitwisseling wordt het eerder getoonde rollenmodel uitgebreid met rollen die voor gegevensuitwisseling van toepassing zijn.

image-20240726-150544.png

Begrip

DefinitieEigenaar MedMij

Eigenaar MedMij

De rechtspersoon die (eind)verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het beheer van het afsprakenstelsel en de informatiestandaarden die nodig zijn om gegevens in dezelfde taal te kunnen uitwisselen.

MedMij Beheer

De uitvoeringsorganisatie die invulling geeft aan de operationele verantwoordelijkheden in het afsprakenstelsel, zoals het beheren en publiceren van een aanbiederslijst en gegevensdienstnamenlijst.

Persoon

Degene op wie Gezondheidsgegevens betrekking hebben die via MedMij worden uitgewisseld en tevens de Gebruiker in het Persoonsdomein.

Deelnemer

Een Dienstverlenende partij binnen het MedMij Afsprakenstelsel. De Dienstverlener persoon en de Dienstverlener aanbieder zijn Deelnemer in het afsprakenstelsel en daarmee gehouden aan de afspraken, bekrachtigd door het tekenen van een deelnemersovereenkomst.

Dienstverlener persoon (DVP)

Dit betreft een rol in het MedMij Afsprakenstelsel. Levert een persoonlijke gezondheidsomgeving, een dienst aan de Persoon voor de regie op zijn gezondheid die minimaal gegevensuitwisseling met de Aanbieder mogelijk maakt via het MedMij Afsprakenstelsel.

Dienstverlener aanbieder (DVA)

Dit betreft een rol in het MedMij Afsprakenstelsel. Deze levert Diensten aan de Aanbieder gerelateerd aan de uitwisseling tussen Persoon en Aanbieder en committeert zich hiervoor aan de naleving van de afspraken in het MedMij Afsprakenstelsel.

Dienstverlener authenticatie (DVAuthN)

De Aanbieder is verplicht bij het verstrekken van gegevens vanuit een dossier de identiteit van de persoon te verifiëren, al dan niet aan de hand van het BSN. MedMij gebruikt hiervoor de door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties toegelaten authenticatiemiddelen. Vooralsnog is DigiD het enige toegelaten middel voor dit doel.

Aanbieder

Aanbieder is de term waarmee een grote diversiteit aan dienstverleners wordt bedoeld, die vanuit hun diensten gezondheidsinformatie kunnen aanbieden en ontvangen.

Rollenmodel vertegenwoordigen

Als er sprake is van vertegenwoordiging dan worden de rollen uit de Core uitgebreid.

image-20240828-094345.png

Persoon kan bij vertegenwoordiging één van twee rollen hebben:

  • Vertegenwoordiger, die informatie uitwisselt via een PGO, of

  • Vertegenwoordigde, waarop de informatie betrekking heeft.

Als een Persoon informatie ophaalt dat betrekking heeft op de Persoon zelf, dan is er geen sprake van vertegenwoordiging.

Bij vertegenwoordiging zijn altijd twee Personen betrokken, waarbij de ene persoon informatie uitwisselt die betrekking heeft op een andere persoon. Eén Persoon kan Vertegenwoordiger zijn voor één of meerdere vertegenwoordigden. Vertegenwoordiging is mogelijk op basis van:

  • een vrijwillige Machtiging die is geregistreerd in het Machtigingenregister.

  • een wettelijke Machtiging op grond van het ouderlijk gezag die is geregistreerd in het Basis Register Persoonsgegevens (BRP) en verkregen kan worden met behulp van de (landelijke) Voorziening ouderlijk gezag.


JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.